Hakkımda

Fotoğrafım
Mutfak Danışmanlığı Ve Yiyecek İçecek Danışmanlığında Hizmet Alanlarım... • Yeni Restoran Açacak Olanlar, Tüm Restoranın Sistem Ve Operasyonu (Küçük Açılış Ve Büyük Açılış Min. 6-7 Ay) • Tüm Mutfak Ve Servis Mesleki Eğitimleri • Daha Önce Restoran Açmış Ama İstediği Başarıyı Yakalayamamış Yiyecek Ve İçecek İşletmeleri, • Cazip Fiyatlar İle Hazır Bir Restoran Alarak Konsept Değiştirmek Amacı Taşıyanlar, • Yeni Bir Restoran Alarak Hizmet Kalitesini Yükseltmek İsteyenler, • Uluslararası Standartlara Sahip Butik Oteller • Uluslararası Standartlara Sahip Yıldızlı Oteller • İlk Mutfak Kurulumları • Yiyecek Ve İçecek Menü Tasarımları • Sadece İlgili İşletmeye Özel Patentli Yemekler İsteyenler, • Sadece İlgili İşletmeye Özel Pişirme Teknikleri İsteyenler, • Sadece İlgili İşletmeye Özel Yeni Emsalsiz Yemek Tasarımları İsteyenler, • Sadece O İşletmeye Farkındalık Yaratmak İçin Özel Sunum Teknikleri İsteyenler, • Özel Devlet Yemekleri, • Özel Holding Yönetim Kurulu Yemekleri, Çalışma Konseptim Hangi Mutfaklardır? Osmanlı Saray Mutfağı Eski İstanbul Mutfağı Geleneksel Türk Mutfağı Akdeniz Mutfağı Vejetaryen Mutfağı Anadolu Mutfağı

3 Mayıs 2016 Salı

HOR GURME !

07/31/2015

***GÜNÜMÜZDE FARKLI DİNLER, DİLLER, IRKLAR VE KÜLTÜRLER OLSA DA İNSANLIK İÇİN  GÜNDE 3 ÖĞÜN ZEVKLERİNE GÖRE BİR ŞEYLER YEMEK ZARURİ BİR İHTİYAÇ HALİNDEDİR. BU İHTİYAÇ ZAMAN ZAMAN, VİTAMİN ALMAK, AÇLIĞINI GİDERMEK AMACI GÜTSE DE İNSANLAR 21. YY. DA GEREK SUNUM TEKNİĞİ, GEREK KEŞFEDİLMEMİŞ LEZZETLERİ TATMAK YİYECEK VE İÇECEK ALANINDA SINIRSIZ YENİLİKLERİ DİL VE DAMAK ZEVKİNDE YASAMAK BAZILARI İÇİN BİR ARAŞTIRMA KONUSU HALİNE GELMİŞTİR.
***Hatta şarap ve yemek konusunda “gurmelik” diye bir meslek sekli de arz – talep meselesi olarak ortaya çıkmıştır. Üzülerek soyluyorum-ki “gurmelik” mesleği günümüzde o kadar ileriye gitmiştir ki bir çok “bilgili değil” popüler inşanlar için toplumda, yazılı ve görsel basında, internet üzerinde  sınıf atlama vesilesi, hatta basamak haline gelmiştir.
Bu Konuda Bir Kaç Örnek Verecek Olursak;
***Aşçıya siparişinde çok, çok iyi pismiş yani “very well done” steak isteyerek, gelen etin sertliğinden şikâyet eden“GURMELER” !
***Taze fasulye yemek isteyip te kavun tadı almak isteyenler, chili con carne’yi afiyetle yiyip etli kuru fasulyeyi hor gören“GURMELER” !
***Kendi ana dilini bile daha doğru düzen konuşamadan yemek yorumlarında Türkçe cümlelerinin içine İngilizce yada Fransızca  kelimeler sıkıştırarak kendisine “kültürlü”  imajı vermek isteyen “GURMELER” !
***Üst seviye restoranlarda 70 kati paraya kaz ciğeri yiyip’ te, ülkemin Arnavut ciğerine ve yiyenlere burun kıvırırcasına hor gören “GURMELER” !
***Daha dondurmanın 15. Yy. da Osmanlıda sarayın buzcuları tarafından keşiş dağından getirilen buzlardan mahzende dövme usulü ile yapılan dondurmayı bilmeden ve es geçerek büyük bir gaf ile Avrupa’da ilk defa 17. Yy. Kayıtlara gecen “.....” söz konusu ülkeye ait olduğunu iddia eden “GURMELER”
Hatta ve hatta biz bunu “....”  ülkeden önce neden keşfedememişiz diyen “GURME” ‘ler.
***Dünyanın öbür ucun dan getirilen ithal meyve ve sebzeleri televizyon ekranlarında saatlerce insanlara tanıtmaya çalışırken kendi ülkemize, coğrafyamıza has sebze ve meyvelerimizden sadece bazıları olan kavun, havuç, domates, karpuz, elma, biber çeşitleri, salatalık gibi tohumlarımızın artık “kaybolduğunu” bilmeyen “GURME” engelliler.
***Türkiye’ye  ne kadar düşman ülke varsa yiyecek ve içecek markalarına özel olarak bir hayranlık hastalığı bulunan ve ilgili marketlerin raflarındaki 6 ay bozulmadan durabilen ekmekleri, yine kendi mutfağımıza has ama ayni yabancı markaların ***ürettikleri 1 yıl raf ömrü olan tarhana ve mahluta vs. çorbalarının, ayran aşının reklamını yaparak, 2 yıl oda sıcaklığında bekleyebilen yabancı marka salata soslarını okurlarına tavsiye edebilen, Anadolu kültürümüze ve kendi mutfağımıza ihanet içerisinde bulunan “GURMELER”
***Unutmayınız ki sizlerin tavsiyeleri ve reklamları ile bu ürünlere ülkemizde verilen paralar şu anda mermi olarak polisimize, askerimize sıkılıp, roket ve bombalar olarak ülke sınırlarımıza atılmak için hazır bekliyor. Bu durumdan ve katkılarınızdan dolayı rahat mısınız ? “GURMELER”
***Ayni zaman da söz konusu “gurmeler” ile birlikte ayni amaca hizmet eden Ülkemin ünlü ve ünlü olmayan lakin Türk mutfağı haricinde her ülke mutfağının hayranı ve yaveri olarak “elinde tuzluk” hazır bekleyen şefleri, dernekleri, federasyonları ;
***Bindiğiniz dalı beraberce kendinizin kestiğini hatırlatırım! Unutmayınız-ki bu yabancı markaların geldiği adres;
***Ülkemize ucuza et verip hayvancılığı bitiren, ucuza buğday verip ziraatı yok etmeye çalışanırkçılık bıçakları ile ülkemizi bölmeye çalışan, memleketimizin iş yapan markalarını akil almayacak rekabetlerle önce iflas ettirip daha sonra dabir hiç pahasına satın alarak bu rekabetlerindeki harcadıkları paraları da ayni ürünlere yaptıkları zamlar ile birlikte yıllarca bize ödettiren, ucuza makina parçası verip sanayilerimizi iflas ettiren, ülkemizde kendi yok ettiklerini her şeyi Anadolu insanına yani bize, yüzümüze  şahsiyetsizce gülümseyerek  5 -10 katı fahiş rakamlar ile satanlardır...
***Bu Ülkede Biz Sadece Cumhuriyet Dönemini Bile Dikkate Alsak sonrasında Kaçıncı Nesiliz?
***Halen Elmayı Armudu Birbirinden Ayıramıyor Muyuz?
***Bize yıllarca dost gösterilen ülkeler –gerçekte düşmanımız, düşman gösterilen ülkeler ise gerçekte dostumuz olduğunugörmüyor musunuz? halen aklımız başımıza gelmeyecek mi?
***Ülkemizdeki Konu ile ilgili bazı birim ve kurumları yaptıklarını düşündükçe içerisinde bulunmuş olduğumuz durumdanKaplumbağanın yaylaya çıkış hikayesi ile birlikte rahmetli Aziz Nesinin o ünlü sözü geliyor aklıma... “ANLAYAN ANLAR”
***Konuya vakıf, alanında tecrübeli, tarihi geçmişini bilen, coğrafya geçmişine hakim işin  mutfağından gelen meslektaşlarımız ve bir çok insan cahilliğinizi, hangi amaca hizmet ettiğinizi ve  alanınızdaki bilgisizliğinizi biliyor, çok yakında  21. Yy. Türkiye’sinde popüler olanın değil bilgili olanın sözü muteberdir olacaktır.
***Dolayısıyla memleket menfaatlerini düşünmeyen sizlerin işi ciddi anlamda zorlaşıyor artık. Benim gibi ilk okul mezunu,dört dili mesleki anlamda konuşabilen, 3 kıtayı dolaşmış, araştırmacı aşçılar yani SİZLERİN tabiri ile “cahil bu işi bilmeyenler” ‘de öğreniyor dengeleri, sözlerinizin ve yazılarınızın esiri değil, yargılıyoruz ağzınızdan çıkanları ve yazdığınız kelimeleri. Çünkü bu ülkenin vatansever GURME ’leri ve ŞEFLERİ ‘de var, onu da “HOR GÖRME” yin lütfen...
Saygılarımla
Koord. Has Aşçıbaşı & Exc. Chef | Ahmet Özdemir | akdenizsef@gmail.com  |

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder