Hakkımda

Fotoğrafım
Mutfak Danışmanlığı Ve Yiyecek İçecek Danışmanlığında Hizmet Alanlarım... • Yeni Restoran Açacak Olanlar, Tüm Restoranın Sistem Ve Operasyonu (Küçük Açılış Ve Büyük Açılış Min. 6-7 Ay) • Tüm Mutfak Ve Servis Mesleki Eğitimleri • Daha Önce Restoran Açmış Ama İstediği Başarıyı Yakalayamamış Yiyecek Ve İçecek İşletmeleri, • Cazip Fiyatlar İle Hazır Bir Restoran Alarak Konsept Değiştirmek Amacı Taşıyanlar, • Yeni Bir Restoran Alarak Hizmet Kalitesini Yükseltmek İsteyenler, • Uluslararası Standartlara Sahip Butik Oteller • Uluslararası Standartlara Sahip Yıldızlı Oteller • İlk Mutfak Kurulumları • Yiyecek Ve İçecek Menü Tasarımları • Sadece İlgili İşletmeye Özel Patentli Yemekler İsteyenler, • Sadece İlgili İşletmeye Özel Pişirme Teknikleri İsteyenler, • Sadece İlgili İşletmeye Özel Yeni Emsalsiz Yemek Tasarımları İsteyenler, • Sadece O İşletmeye Farkındalık Yaratmak İçin Özel Sunum Teknikleri İsteyenler, • Özel Devlet Yemekleri, • Özel Holding Yönetim Kurulu Yemekleri, Çalışma Konseptim Hangi Mutfaklardır? Osmanlı Saray Mutfağı Eski İstanbul Mutfağı Geleneksel Türk Mutfağı Akdeniz Mutfağı Vejetaryen Mutfağı Anadolu Mutfağı

3 Mayıs 2016 Salı

LEZZET KAŞIFLERININ YENI ADRESI PEOPLE'DA ! | HÜRRIYET GAZETESI


11/08/2011
Yemek Salonunda ve Terasta Şömine Keyfi
Üç katlı restaurantın giriş katında özel şöminesi ve yüksek tavan mimarisi ile 90 kişilik oturma kapasitesi mevcut olan   People’ın  ikinci katında , farklı tasarımı ile dikkat çeken iki yuvarlak masa ve 40 kişi kapasiteli lounge bölümü ve giriş   Kattaki gibi yine 90 kişilik oturma bölümü yer alıyor. Teras katında mekana özel hazırlanan kokteyl ve long drink mönüleri şöminenin sıcaklığı ile birleşiyor.200 kişilik teras eğlencesi sunan People, her mevsim keyif vaad ediyor.Toplamda ayni anda 400 kisiye hizmet verilebilecek olan People'de Ayrıca her katta acik alan sigara içme bölümleri bulunuyor. Unutmadan, otopark hizmeti özel vale hizmetiyle sunuluyor.
         yaklasik 3 aydir turkiyedeyim ve simdi people’dayim burayi actiktan sonra acilmayi bekleyen restoranlar olsa da gitmeyi dusunmuyorum...ankara da 25 e yakin hatiri sayilir restoranda yemek yiyerek menulerini inceledim.cogunlugunun menusunu dunya mutfagi adi altinda olsa bile  ki bu yanlis bir terimdir.dunya mutfagi diye bir mutfak yoktur....bu ilkokul anlayisna gore 5 elma ile 3 armutun toplamda 8 etmemesidir.toplanamaz...uluslar arasi mutfak vardir ve her yemek ingilizce terimlerden olusmaz.her yemek kendi dilinde orjinaldir ve onunla anilmalidir.isimler baska dillere cevrildigi zaman anlam kazanmaz aksine  kaybeder.dunyada 194 ulke mevcut olduguna gore  her ulkeden iki yemek koysaniz 388 cesit eder...bu kadar cesit de bir restoran icin asiri maliyet ve cizginin standartta tutulamamasidir.ama bir restoranin en onemli unsuruda korumkala yukumlu oldugu standartlaridir. mevcut kulturumuzde yillardir bilinen (duduk makarna-eriste-manti-vs)bu ama bu makarnalari italyanca isimleri ile(penne,fettacini,ravyoli) menusune koyan bircok restoran 4 tane makarna koyupta bunlari yeni bir sey mis gibi insanlara  lanse edip sonra da dunya mutfagiyim demis.....cok uzuldum.interneti bile yalan yanlis tariflerle doldurmuslar.bir turkce tarif arayin internette bir de ingilizce bakin bakalim nelerle karsilasacaksiniz..international (uluslar arasi mutfak) vardir.uluslar arasi mutfak olabilmek icinde -asagidaki mutfaklardan en az  soguk baslangic ,ara sicak,ana yemek ve tatlilardan1 er yada 2 ser cesit koymak gerektigini dusunuyorum.
-----birbirinden farkli dunyaca bilinen mutfaklar vardir.bunlarda kisaca soyle siralanir.
akdeniz mutfagi
fransiz mutfagi
avrupa mutfagi
kosher mutfak
hint mutfagi
uzakdogu mutfagi
tex-mex  (teksas meksika mutfagi son 20 yildir bilinen bir mutfaktir.)
digeleri ise kendi ulke ismiyle cografi yada bolgesel olarak adlandirilir.
abd de gordugum 10 - 12 milyon dolar harcayarak yemeklere kendi orjinal dili ile menude yer verip bir turk kulturune bir akdeniz kulturune   insanlar yatirim yaparken turkiyede ise tam tersine 1-2 milyon dolar harcayarak ne idigi belirsiz hic bir dunya ulkesinin mutfak ritareturunde olmayan uydurma ingilizce isimlerle yemekler koydugunu gordum.bu isimler  bir turke gore dikkat cekici olabilir ama bir ingiliz yada amerikali bu ingilizce terimleri gordugu zaman sadece acima hissi ile guler...civciv kabugundan cikmis kabugunu begenmemis...niye baskalarina benzemeye calisip ozeniyoruz ki ?kendi mutfagimizdan niye rahatsiz oluyoruz.?oysa gorup yasayan birisi olarak diyorum ki benzemeye calistiklarimiz bize ozeniyorlar.bizim yemeklerimizi de farklilik katip bizden daha iyi yapmaya calisiyorlar.fine dinnig restorana giden bir zenginin sis kebap ,kofte kabak tatlisi ve ya coban salata yemek isteyemezmi ?illaki bizim damak tadimiza uymayan portakalli,armutlu salatalar yemek zorundami ? yada meyveli etler ? kendi kulturumuz nerede kaldi ?..
         6 ayri ulke ve 15 eyalet  de toplamda 6 yilini geciren  bir insan olarak ve ankara da hatiri sayilir restoranlarda gorduklerime dayanarak people de yuzde 60 i akdeniz ulkelerine ait -(ki oncelikle mutfak olarak turkiye gelir) kimsenin koymaya cesaret edemedigi kendi kulturumuzden yemekleri koymayi uygun gordum. menude kalan yuzde 40 ise avrupa tex-mex ve hindistan yemeklerinden olusturdum.
soguk mezelerin sadece icki ile degil baslangic olarakta yenilebilecegini insalarimiza kabul ettirmek istiyorum.kendimze ait ozel salatalarimizi ve ara sicaklarimizi koydum.bunlarin yaninda da 
------kendi specialitem topuzu
fajitanin karsisina kendi kulturumuzden cok daha sasirtici ve dusundurucu  ilkel caglardan gururla topuz u suruyorum.
-----av etlerimiz adi altinda keklik,sulun,bec tavugu ve bildircini 
-----baslangiclar ,ana yemekler ve tatlilarda
fava,acili ezme,humus,zeytinyaglilarimiz, coban salatasi ,kozde patlican salatasi,sis kebap,kofte,incik,hunkar begendi, pirzola,cupra levrek,,tahinli ve krokanli balkabagi tatlisi,aci badem soslu yesil armut tatlisi ,dondurmali sicak irmik tatlisi ve kazandibi.
---kibris mutfagindan
horto cocordelia,scordelia,zatziki
-----firansizlardan
perm corn,dumanda pismis balik fume secenekleri ve soguk sicak balik yemeklerini ,deep cesitleri,creme brule,pasta cesitleri
-----hint mutfagindan tavuk jalfrezi,ve masala yi popodoms ekmegini 
-----italyan mutfagindan 
carpaccio secenekleri,risotto,yoresel sicilca kulturunde fianco fiancoyu,carne dazioneyi,bitacco a dito yu ,yine bir ilki yaparak dunyaca bilinen 7 makarnayi secebilecekleri 4 sos ile misafirlerimizin tercihine sunduk.yine istedikleri cesitleri kendileri ilave edebilecekler ve kendi makarnalarini yaratacaklar.
------turki cumhuriyetlerinden lule kebabi seceneklerini,
-----arnavurlardan  ciger ve lobya fasulyeyi,favayi
-----antakya mutfagi suryanilerden  fileyfle mitkuka,muhammara,babaganusu
-----amerikalilardan ve tex-mex mutfagindan
yine ilklerden olan yaslandirilmis steak lezzetini ulkemizdeki insanlarinda bilmesi gerekiyor.tum steklerimizi 20-30 gun bekleterek(*steak  kurallarina gore dolapta bekletildigi her gun bir yas tir.)yaslandirarak veriyorum. somon cesitleri,scallop,kilic ve susami tuna steak leri yumurta yemekleri,burger,chili con carne,fajita,nacos,taxos,
cesitlerini menume koymayi uygun gordum.ortaya cikardigim menu lerin ciddi bir acigi kapatacagina inaniyorum.en onemlisi insanlar avrupada ve amerikada oldugu gibi kendi yemeklerini makarnalarini salatalarini kendileri standart in uzerinde uretebilecekler.hic bir sey bulamadigi takdirde benimle gorusup vazgecilmez lezzetlerini ben den isteyebilecekler.tek menude ozel isaretlerle *sefin tavsiyesi,*vegeteryan *cocuk menuleri*specialiteleri gorebilecekler.menumun ankarda hem yerliye,hem yabanci ulkelere mensup misafirlerimize tam tesekkullu hitap edecegine biliyorum.cunku hem yerli hem yabanci ulkelere mensup insanlarin ne sartlarda yasadigini nelerden hoslandigini aliskanliklarini yasam tarzlarini kulturlerini biliyorum ve dunya uzerinde yasayan her kulture farkli olsalar bile bir turk exc.chef olarak saygi duyulmasi gerektigine inaniyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder